Moderne huizen

Moderne huizen zijn moderne woningen die zijn ontworpen door enkele van de meest invloedrijke modernistische architecten van de 20e eeuw: Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Donald Wexler, Craig Ellwood en John Lautner zijn slechts enkele van hen.

We willen laten zien hoe hedendaagse architecten moderne huizen bouwen volgens dezelfde principes als hun beroemde voorgangers. Daarom vindt u in deze rubriek een curatie van hedendaagse woningen die vandaag de dag worden gebouwd volgens de modernistische principes.

Wij tonen alleen huizen van hedendaagse architecten die volgens ons de modernistische principes van het bouwen respecteren en bewijzen dat het modernisme zeer levendig is.

In tegenstelling tot de mode en het decor, hebben de stijltrends in het huisontwerp de neiging om in een langzamer tempo te bewegen, maar ze zijn zeker aan het veranderen. Van open plattegronden tot slimme opbergoplossingen, hier zijn enkele van de woningontwerpen en architectonische trends die hun weg vinden naar meer en meer van onze woonruimtes.

 

1. 1. Open ruimtes
De woningen van vandaag profiteren van de toegenomen efficiëntie en functionaliteit van hun leefruimtes, omdat hedendaagse ontwerpers veel meer open plattegronden creëren. Minder muren betekenen in een ruimer woongebied en een minimalistischer ontwerp resulteren in minder lastige, verspilde ruimtes dan in oudere woningen.

Door open conceptplannen kan het interieur van de woning zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de bewoners. Formele eet- en woonkamers maken plaats voor meer flexibele en onderling verbonden ruimtes. De keuken – het hart van het huis – staat in nieuwere ontwerpen vaak centraal en krijgt veel meer ruimte, beter voor het drukke dagelijkse leven van het gezin en om zich te vermaken met vrienden en familie.

Terwijl de meer traditionele kamers in de moderne plattegronden terrein verliezen, voegen ontwerpers in een aparte ruimte een plek toe die losstaat van de drukte van het huishouden. Ontworpen om te werken als een multifunctionele ruimte, kan deze ruimte een leesruimte zijn met boekenplanken, een speelruimte voor kinderen of een thuiskantoor – waar de huiseigenaren het nodig hebben in verschillende stadia van hun leven.

5 Moderne villabouw Trends

2. 2. Slimme opslag
De trend naar een minimalistischer design leidt tot een toenemende behoefte aan een schonere, eenvoudigere uitstraling van onze leefruimtes. Het sluit toevallig ook mooi aan bij onze nooit aflatende zoektocht om de rommel in onze woningen op te ruimen. Alleen al Google KonMari voor meer dan twee miljoen hits op de ontrommelingsmethode die beroemd is geworden in The Life-Changing Magic of Tidying Up, van de Japanse schrijfster Marie Kondo. Het lijkt erop dat we allemaal veel meer spullen hebben dan we aankunnen!

Naarmate meer en meer mensen kiezen voor kleinere, efficiëntere woningen – vaak als invulproject in stadscentra – blijft de behoefte aan slimme opbergideeën groeien. Van de opslag van seizoensgebonden en sportieve spullen tot fantasierijke oplossingen voor keukenrommel, slimme opbergmogelijkheden zijn in al onze huizen te vinden (uiteraard onopvallend).

Uitschuifbare pantry’s, schuifkasten en innovatieve toepassingen voor verticale ruimtes worden de norm. Deze opbergideeën doen geen afbreuk aan de esthetiek. In feite versterken ze vaak het uiterlijk van een ruimte en houden ze de strakke designlijnen in stand (bijv. grote keukenapparatuur wordt “verborgen” achter nepkastpanelen).

3. 3. Natuurlijke materialen
Misschien als reactie op ons meer technologiegedreven leven, willen veel mensen een meer rustieke of natuurlijke look voor hun leefruimte. Ontwerpers reageren. Schuurhout, houten balken en baksteen zijn in het ontwerp van de woning naar voren gekomen, waardoor onze huizen en openbare ruimten een meer gestructureerd en “bewoond” gevoel krijgen. In de keuken en de badkamer maakt marmer een grote comeback als een ander authentiek materiaal. De rijke, elegante uitstraling van marmer, die ooit voorbehouden was aan high-end woningen, is een veelgevraagd materiaal geworden in alles, van toonbanken en ijdelheid tot tafelbladen. In vloeren winnen korrelig en noodlijdend hout aan populariteit, maar ook brede planken voor een oudere, meer rustieke uitstraling.

sleutel op de deur realisatie

5 Moderne Home Trends In House Design Outdoor Spaces

4. 4. Buitenruimtes
In het kader van onze wens om de beschikbare ruimte van een woning optimaal te benutten, gaat onze notie van woonruimte nu verder dan de vierkante meters van het eigenlijke gebouw. Van buitenkeukens die grenzen aan de binnenkeuken tot leefruimtes die aansluiten op een gemeubileerd buitendek of binnenplaats, architecten en ontwerpers vinden manieren om onze binnen- en buitenruimtes te combineren en met elkaar te verbinden. Grote ramen en schuifdeurpanelen dragen bij aan het vage gevoel van waar een “kamer” eindigt.

5. 5. Universeel ontwerp
Terwijl de Baby Boomer-generatie zich door de verschillende stadia van hun leven beweegt, hebben de trends de neiging om te volgen. Nu de oudere Boomers naar de jaren ’70 gaan, zal het concept van universeel design en een grotere toegankelijkheid in huis alleen maar toenemen in de komende jaren. Universeel design maakt een huis niet alleen toegankelijker voor gehandicapten en ouderen, het maakt een leefruimte comfortabeler voor iedereen, wat uiteindelijk het belangrijkste doel is voor elk huis.

Exclusieve villabouw gezocht? Contacteer Architect Gruwez

Exclusieve villabouw begint met een sterke raadgever. Architect Gruwez en zijn team bouwt uw villa op maat, volgens uw wensen en binnen uw budget.